17 Μαρτίου 2008

Γεα σου μάννα μου Ελλάς...

Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) το 1973, στη Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών.

Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station και από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Houston (Texas, USA) και παράλληλα διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάννη, Ελβετία. Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Επίσης είναι πρόεδρος στη χώρα μας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Μόνιμος διεκδικητής του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, ενώ το Πανεπιστήμιο του Stanford τον κατέταξε στην τέταρτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των Θεωρητικών Φυσικών, για τις αναφορές που έχουν στο επιστημονικό του έργο.

Το 1998 ομάδα 32 πανεπιστημιακών (κυρίως μέλη ΔΕΠ) τον πρότειναν για καθηγητή της Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως το εντεκαμελές εκλεκτορικό σώμα απέρριψε την πρόταση με ψήφους 6-4.

Κατά ψήφισαν οι Νίκος Αντωνίου, Ανδρέας Κοντογούρης, Χρήστος Κτορίδης, Απόστολος Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παπανικόλας και Ανδρέας Πολύδωρος.

Υπέρ οι Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Αθανάσιος Λαχανάς, Γεώργιος Παπαδόπουλος και Λεωνίδας Ρεσβάνης.

Ο Παναγιώτης Βαρώτσος ήταν απών.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα